zaterdag 23 mei 2020

Terug naar zee

Paar dagen geleden heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist dat mensen met een tweede verblijf daar terug naar toe mogen. Normaal was het voorzien dat tweedeverblijvers moesten wachten tot 8 juni, maar dit is nu niet meer nodig. Hier zijn echter nog heel wat vragen rond.




Wie mag er nu naar het tweede verblijf?

Eerst leg ik best uit wat men begrijpt onder tweede verblijf. Een tweede verblijf is: een huis, een appartement of een immobiele residentie met een vaste standplaats. 

Wie mag nu naar het tweede verblijf? Dat zijn de eigenaars of de langetermijnhuurders (minstens 1 jaar) en de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Deze personen mogen in hun tweede verblijf ook mensen uit hun sociale bubbel ontvangen. Het moet dan wel gaan over dezelfde mensen die je thuis ontvangt. Minister-president Jambon ziet het zelf nog ruimer. ‘een familie mag met vier andere mensen uit hun uitgebreide koker tegelijk naar het tweede verblijf’ zegt Jambon

Hoe controleer je dit?

In een artikel in van het vrtnieuws wordt vermeld dat ze niet in een politiestaat leven. Het is de opdracht voor de mensen om zelf de regels te volgen, men doet een beroep op ieders zin voor verantwoordelijkheid. Als de cijfers weer de negatieve kant zou opgaan, dan is men genoodzaakt om weer extra maatregelen te nemen. 

Niet iedereen is even enthousiast over de beslissing. Men is volop bezig met plannen voor het strand en de dijk, maar die zijn nog niet af. Als mensen uren op de dijk gaan rondlopen of gaan shoppen in winkels is er een groot risico op besmettingen. De regels gelden ook aan de kust. Iedereen die in het beslissingsorgaan zat was het erover eens dat het kon. De veiligheidsraad zag er geen problemen meer in voor tweedeverblijvers om nog langer te wachten. Ze hebben ook de virologen geconsulteerd. De federale overheid, de deelstaten, iedereen was het hierover eens.

Bronnen:

Heylen, K. (2020, 21 mei). Opnieuw naar je tweede verblijf: wie mag er eigenlijk naartoe? En hoe is dat te controleren. Geraadpleegd op 23 mei 2020, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/21/jan-jambon-in-de-ochtend/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten