donderdag 21 mei 2020

Student zijn tijdens corona

Het is niet lang meer en de examens zijn daar. We zitten al twee maand in lockdown. Het is voor ons niet eenvoudig geweest. De stress begint te stijgen. Veel docenten helpen ons door lesmateriaal online te plaatsen, opgenomen of ingesproken lessen. Er werden allerlei contactmomenten voorzien. Jammer genoeg zijn er ook heel wat docenten die minder inzet toonden. Wij zitten twee maanden thuis en er werd van ons verwacht om nog steeds hetzelfde resultaat te halen. Bijna een volledig semester moesten wij plots zelf instuderen, mits ondersteuning. Het heeft lang geduurd voor wij een onderwerp waren waarover gehandeld moest worden. 


Wij verwachten helemaal geen 20/20

In een artikel van vrtnieuws geven enkele studenten een reactie op het artikel van Stijn Baert. `Waar haalt u het dat studenten gratis een 20/20 willen?! Wij zijn geen ‘aanstellers’, maar vragen mildheid`  luidt hun opinie. Wij hebben nooit gevraagd om eenvoudig en zonder veel moeite ons diploma te halen. Wat we wel vragen is mildheid en begrip. Er wordt van ons heel wat gevraagd. Het is voor niemand eenvoudig in deze tijd. Wij werden overspoeld door taken, deadlines, examens. Als we vroegen voor uitstel of een andere aanpak werd er niet geluisterd. Er was geen communicatie met leerkrachten onderling. Daarmee bedoel ik dat iedereen gewoon zijn eigen vak wou geven, zonder rekening te houden met de hoeveelheid opdrachten en afspraken de andere docenten geven. 

Wij zijn geen machines

Wij worden gezien als machines, toch in het artikel van Stijn Baert. Hun redenering was we zitten twee maand thuis ze kunnen wel alles zelf leren. Er werd geen rekening gehouden met ons mentaal welzijn. De motivatie zakt met de dag, vermoeidheid begint toe te slaan. Wij zijn geen machines die werken op een brandstof die dagenlang kunnen werken. Er wordt gecommuniceerd via verschillende platformen waardoor er geen structuur is. Wij hebben geen moment rust in ons hoofd. Terwijl de wereld stilstaat, moeten de studenten blijven presteren alsof er niets aan de hand is.

Bronnen:

VRT Nieuws. (2020, 8 mei). Met een 20/20 wint straks geen enkele student. Geraadpleegd op 21 mei 2020, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/07/met-een-20-20-voor-iedereen-wint-straks-geen-enkele-student/

VRT Nieuws. (2020b, 11 mei). Waar haalt u het dat studenten gratis een 20/20 willen?! . Geraadpleegd op 21 mei 2020, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/05/10/van-waar-haalt-u-het-dat-studenten-ijveren-voor-een-20-20-voor/


1 opmerking:

  1. Dag Maxime
    Ik ben het volledig met u eens wat je schrijft in uw blog, maar ik denk niet dat mensen zo een crisis ooit hadden verwacht. Ik vind het moeilijk om zelf een manier te bedenken hoe we het anders zouden hadden moeten aanpakken.
    Ik vind het ook mooi dat je uw eigen mening in de blog verwerkt.
    Nog veel succes!
    Jelle Claeys

    BeantwoordenVerwijderen