zaterdag 9 mei 2020

Spaanse Griep

100 jaar geleden


Exact 100 jaar geleden werd de wereld getroffen door door de Spaanse griep. Ik vond het nodig om toch even hierbij stil te staan. Net zoals Covid-19 is de Spaanse griep een pandemie. Men spreekt van een pandemie wanneer meer dan 100 landen wereldwijd zijn getroffen. De Spaanse griep heeft zeker 5 miljoen doden geëist.

Toch zijn er heel wat verschillen qua aanpak. Ten eerste was de communicatie 100 jaar geleden niets vergeleken met die van nu. Vroeger had men de mogelijkheid niet om via sociale media of tv om nieuws te verspreiden. Men kreeg de informatie via de krant. Nu zijn er allerlei kanalen die ons wereldwijd met elkaar verbinden. De overheid heeft veel meer mogelijkheden om mensen te informeren. Er werden strengere maatregelen genomen dan in de vorige eeuw. Daarnaast was de gezondheid veel minder. Vele huizen waren niet aangesloten aan riolering, proper drinkwater via de kraan enz. 

De boodschap die de overheid meegaf was niet zo verschillend met die van nu. Hameren op hygiëne is van alle tijden: mensen kregen in 1920 ook de raad om zichzelf en hun kledij goed te wassen en zo veel mogelijk geïsoleerd te blijven. Nog een reden waarom de geneeskunde niet te vergelijken valt is dat we nu duidelijke testen afnemen om te controleren wie met het coronavirus is besmet. Men krijgt duidelijke instructies wat te doen bij het vertonen van symptomen.

Wat me ook opviel is dat zowel het Covid-19 als de Spaanse griep een gelijkaardige trend vertonen in de sterftecijfers.  In het begin was er ook een piek die snel terug afnam. Men dacht dat het ergste voorbij was, maar na enkele maanden kwam er een tweede stijging die veel groter was dan de eerste. Volgens experts zal dit niet opnieuw gebeuren met Covid-19. Doordat we betere communicatie hebben en een betere gezondheidszorg staan we veel sterker ten opzichte van 100 jaar geleden. 

De boodschap blijft natuurlijk afstand houden en handen wassen!

1 opmerking:

  1. Hey Maxime
    Je zegt dat experts claimen dat er geen tweede piek zal volgen, denk je dit zelf ook, of vrees je toch voor die tweede piek?
    Groetjes Marit

    BeantwoordenVerwijderen