zondag 26 april 2020

Eenzaamheid

Corona maakt mensen bang

In een artikel in De Standaard las ik dat Tele-Onthaal twintig procent meer oproepen kreeg. Vragen in verband met gezondheid, relaties en eenzaamheid. In 2019 kregen ze 332 oproepen, sinds de uitbraak van corona piekt dit over de 400. Mensen worden angstig. Ze zijn bang dat zij zelf of geliefden besmet zouden geraken door Covid-19. Veel van die mensen hebben verder geen psychosociale hulp nodig, maar zoeken een uitlaatklep. Tijdens deze lockdown zijn veel mensen hun sociaal net verloren. mantelzorgers, vrijwilligers, familieleden die vaak op bezoek kwamen of de uitstap naar de markt valt allemaal weg. Voor mensen die al vaak binnen zitten en niet veel volk over de vloer krijgt is dit zeer moeilijk. Dit is één van de redenen waarom er zoveel meer oproepen zijn. Het aantal 60-plussers neemt ook steeds toe.


Voor de ouderen in woon- en zorgcentra moet dit de hel zijn. Ikzelf heb mijn opa verloren aan corona en we hebben hem niet kunnen bezoeken. Vele ouderen zitten nu alleen in hun kamer of als ze geluk hebben in de living met enkele andere bewoners. Toch is de eenzaamheid aanwezig. Velen van hen genoten van die enkele keren dat er bezoek was. Nu valt dit volledig weg. Het moet voor hen ook angstaanjagend zijn om te weten dat de meeste besmettingen en doden in woon- en zorgcentra zijn. Ik zou mij ook niet veilig voelen om te weten dat er ieder moment een kans is om besmet te worden. 

De muren komen op je af

Zo beschrijven vele mensen hoe het voelt om alleen thuis te zijn. 1 op 5 gesprekken gaat over eenzaamheid. Eenzaamheid was al een groot probleem, maar nu deze tijden stijgt het nog meer. De muren komen op je af is een van de vaakst gehoorde zinnetjes. Mensen geraken over hun toeren.  Sommige bellers hadden in twee weken niemand gezien. Velen hebben de angst om terug in hun verslaving te vallen. Zij hadden nood aan sociaal contact. Het helpt hem om te stoppen, nu ze helemaal alleen zijn is de drang groter om te hervallen. Het aantal jongeren die bellen/chatten is met 30 procent gestegen. Ook zij zitten met eenzaamheid en angst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten